Gelir idaresi başkanlığından e-tebligat gelmiş, tebligat konu mesajda 9999997 bu kod var, bu kod içerikli e-tebligatta gelen mesaj nedir?
İlgili gelen zarf içeriğinde bilgilendirme ve uyarı mahiyetindeki yazı şöyle:
T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Değerli Mükellefimiz,
Akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara (YN Pompa ÖKC) elle girilmeden otomatik olarak gönderilmesini temin etmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması geliştirilmiş ve konu ile ilgili düzenlemeler 5/10/2023 tarihli ve 32330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile belirlenmiştir.
Bu kapsamda;
Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin 2/6/2025 tarihine (benzin veya motorin
dışındaki bir yakıt türünün tedarik edilmesi için kullanılan pompa ünitelerinde kullanılacak
TTO’ları 31/12/2025 tarihine) kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapıp istasyonlarına TTO ve TİM’leri taktırmaları ve bu donanımların YN ÖKC’lerle iletişimini yaptırarak UTTS üzerinden fiilen akaryakıt satışına başlamaları,
Vergi mükelleflerinin ise, kiralama yoluyla edindikleri veya işletmelerine dâhil olan
ve işte kullanılan taşıtları için 2/6/2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini
yaparak en geç 30/6/2025 tarihine (birden fazla ya da benzin veya motorin dışındaki bir yakıt türüyle çalışan taşıtlarda benzin veya motorin dışındaki yakıt türüne ilişkin depo için 31/12/2025 tarihine) kadar taşıtlarına TTB taktırarak kullanmaya başlaması,
İşte kullanılmayan ancak taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara 1/7/2025 tarihinden
itibaren TTB taktırılması, gerekmektedir.
Diğer taraftan, mezkûr Genel Tebliğin “UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni” başlıklı 8 inci maddesiyle, UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgilerin sistem kapsamında YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilmesi ve ÖKC Fişinin, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenmesi öngörülmüş olup, TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.
Bu kapsamda, vergi uygulamaları yönünden olası hak kayıpları ve cezalı işlemlerle
karşılaşılmaması bakımından, TTB taktırılması gereken taşıtlara TTB taktırılarak akaryakıt
alımlarının UTTS uygulaması kapsamında yapılması gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.