Çoğumuzun duyduğu, haberlerde, tv’lerde, forumlarda karşılaştığı banka hesabıma bloke kondu konusudur. Her ne kadar bankadaki hesap bize ait olsa da farklı nedenlerden dolayı bu hesaba bloke konulabilir. Bu bloke tamamına da olabilir kısmi de. Kısmi olmasında neden borç miktarıdır. Çünkü hesaplarınızdan işlem yapılmasının engellenmesinin tek nedeni banka başta olmak üzere kişi ve kurumlara olan borçlarınızdır. Alacaklı konumunda olanlar doğal olarak alacağını tahsil edebilmek için haciz, icra işlemleri ile hesabınızı dondurabilir. Bu durumda blokenin kaldırılması için yapmanız gereken ise bu borcun ödenmesi olacaktır
Hesaba Bloke Konulmasının Nedeni – Nedenleri
Bankada bulunan hesabınızda para olması bir şeyi ifade etmiyor. Burada kurumlara ve kişilere borcunuz varsa bu alacaklı konumundakiler haciz ve icra işlemleri ile hesabınıza bloke koyabilir. En çok bloke konulmasının nedeni ise bankaya olan borçlarınızdır ve banka kendisi koyar. Örneğin kredi kartı borcunuz var, asgarisini ödemediğiniz zaman banka bu durumda limitlide olsa bloke koyma yoluna gidiyor. Makale yazarı olarak benim başıma Ziraat Bankası üzerinden gelmişti. Henüz son gününe olmasına rağmen banka hesabımdaki parayı kullanmama izin verilmedi. Ne zaman ödeme yaptıysam banka o tarih ve saatten sonra hesabımdaki parayı işlem yapmama olanak vermişti.
Vadesi Gelmeyen Banka Borçlarından Dolayı Bloke Konulması
Aslında son ödeme günü gelmemesine rağmen bankaların hesaplara bloke koyması yasal bir durum değil diye düşünüyorum. Yasal olarak haciz ve icra işlemi de başlatılmadığına göre çok yanlış bir seçenek. Bu durum bankanın yararına mı olur o da tartışılır. Çünkü bu aşamadan sonra kredi kartı kullanımını en azında Bankkart Combo olarak kullanımına son vermek zorunda kaldım.
Bankalar hesaplar üzerinden hareket eder. Kişi veya kişilere olan borçlarınızdan dolayı haciz işlemi başlatılmışsa bundan zaten sizin haberiniz olmaması da imkansız bir durum. Burada size bu borcun ifası için tebligat yapılmamış olması da muhtemel. Ancak borç tebligatları adreslerde bulunmadığı zamanlarda Muhtarlıklar aracılığıyla yapılıyor ve muhtara teslim edilen belge ile size de tebligat yapılmış sayılıyor. Bu nedenle takip etmekte size kalıyor.
Bloke Konulma Nedenini Ortadan Kaldırın
Bankada bulunan hesabınıza bloke konulmuşsa yapmanız gereken husus bu blokenin nedenini öğrenmektir. Bu nedenin ortadan kalkması sizin blokenizin kaldırılması anlamına gelir ve dijital yollardan ödendiği göründüğü için otomatik olarakta bloke kalkar. Ancak sizlerin icra müdürlükleri aracılığıyla dosyanız bulunuyorsa bu dosyanın ödenmesi bankada görünmeyebilir. Bu nedenli ilgili icra müdürlüğünden ödendi yazısı alarak bankaya iletmeniz halinde banka direk olarak sizin blokenizi kaldıracaktır.
Vergi Borcundan Dolayı Konulan Blokeler
Bloke konulmasının nedenlerinden birisi de Vergi Borçlarıdır. Devlete olan borçlarınızın tahsili için devlet e-icra yöntemi ile işlem başlatabilir ve alacaklarını bankalarda bulunan hesaplarınızdan tahsil etme yoluna gider. Vergi borçları için tahsilatın Vergi Müdürlüklerinden yapıldığını söylemek doğru olur. Burada blokeyi koyduran vergi dairesi ve nedenini öğrenerek borcun kapatılması halinde bloke kaldırılır. Borç için yapılandırma yoluna da gitmiş olabilirsiniz. Bu yapılandırma ile ödenmeyen borcunuzdan dolayı bloke kalkabilir. İlgili vergi dairesi ile iletişime geçmek faydalı adım olacaktır.
SGK Borcundan Dolayı Konulan Blokeler
Gerçek kişiler için olmasa da Sosyal Güvenlik Kurumu kurumsal ve tüzel kişiliklerden olan alacakları için banka hesaplarına bloke koyabilir hatta araçlara ve diğer taşınmazlara da haciz işlemi başlatabilir. Bu anlamda SGK tarafından hesabınıza bloke konulmuşsa yine bu blokenin kaldırılması için söz konusu borcun ödenmesi gerekir. Buradaki borçlar genel olarak sigorta, Bağkur gibi sandık giderleri nedeniyle oluşan borçlardır.
Bankada Yeni Açtığım Hesaba Bloke Konulur mu?
Alacaklı kurum ya da kişiler icra müdürlüğü aracılığıyla borçlunun hesabına bloke konulmasını yazılı olarak bankalardan ister. Bu bloke talebi sonrası herhangi bir bankada hesap açılışı yapabilirsiniz. Bu durumda da sistem üzerinden banka uyarı alacağı için otomatik olarak hesabınız dondurulur ve işlem yapamaz haline gelirsiniz. Burada bloke konulması ile hesabınıza para yatırabilirsiniz. Ancak çekme işlemi mümkün olmaz.
Devlet Kurumlarınca Konulan Blokelerin Kaldırılması
Banka veya bankalardaki hesaplarınıza bloke konulmasında bu durumun ortadan kalkması için borcun ifasının yeterliği olduğunu söylemiştik. Ancak devlet kurumlarına olan borçlarınızdan dolayı Vergi daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumları ve diğer icra müdürlüklerinden bloke konulması sonrasında bu blokenin kaldırılması biraz zaman alacaktır. Doğal olarak prosedürler işler ve zaman alıcı olduğu için gecikmeler söz konusu olabilir. Kişisel olarak bu işlemi hızlandırmak isterseniz ilgili kuruma hemen ödeme yapmanız ve ödeme yapıldığına dair, blokenin kaldırılmasına dair ilgili kurumdan yazı alarak bankaya ulaştırabilirsiniz. Bu aşamada işleminizi hızlandırmış oluyorsunuz.
Bloke Konulmuş Olan Hesaptaki Para İşletilir mi?
Banka hesabınızdaki parayı işletmenizde en önemli husus borcun miktarıdır. Burada asıl borç miktarının üzerinde hesabınızda para varsa bloke borç miktarı üzerinden konulduğu için işlem yapmanıza olanak verecektir. Ancak hesap eksi bakiye görünüyorsa burada yapabileceğiniz bir husus yok. Tek yapmanız gereken yol borcun ödenmesi olacaktır. İşin kötü tarafı maaşınızı bu hesap üzerinden alıyorsanız hesabınıza para girmesine rağmen kullanamayacaksınız. Bu da sizi maddi açıdan zorlayacağı için gerekli adımları atmanız önem arz eder.
İşsizlik Maaşımı Bankadan Alıyorum Bloke Konulur mu?
Kişi bankadan almış olduğu krediler, diğer bankacılık ürünleri ve kişi ile tüzel kişiliklere olan borçlarından dolayı icraya verilebilir. Bankalar daha çok hesaptaki paraya el koyma yoluna gidiyor olsa da haciz işlemi ile de bloke konuluyor. Aslında işsizlik maaşları PTT şubeleri üzerinden verilmektedir. Ancak oldu ya bu aşamada işsizlik maaşı alan bir kişiyseniz ve maaşınız banka hesabı üzerinden yatırılıyorsa verilen işsizlik parası kişinin iş bulana kadar yaşamını idame ettirebilmesi içindir. Bu nedenle ne bankalar nede başka kurum ve kişiler tarafından başlatılan hacizler, kredi ve kredi kartı borçları için işsizlik maaşınıza bloke konulamaz. Bu durum yasal değildir. Bankanıza başvurmanıza rağmen böyle bir bloke söz konusuysa bu durumu mutlaka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bildirin. Banka mecburen bu blokeyi kaldırma yoluna gidecektir.
Nafakamı Bankadan Alıyorum Bloke Konulur mu?
Haciz ve icra işlemi yapılamayacak olan dolayısıyla bloke konulmasının da mümkün olmadığı husus nafakalardır. Burada ayrılan eşler ve çocukların yaşamını idame ettirebilmesi için nafaka ödemesi aylık olarak yapılır. Bu aylık neticesinde kişi harcamalarını yapar. Dolayısıyla kredi ve diğer borçlar için haciz ile bloke işlemi söz konusu değildir. Ancak sizler nafaka maaşınıza istinaden bankadan kredi almışsanız ve bu kredinin ödemelerinin bu hesap üzerinden dolayısıyla nafaka ile ödeneceğine dair taahhüt vermişseniz bu durumda yapabileceğiniz bir husus maalesef yoktur. Banka doğal olarak alacağını bu hesaba yatan para ile alır ve tahsil etme yoluna gider. Yine de yasal olarak nafakanın haczedilmesi hukuksal açıdan doğru değildir.
Hesaba Konulan Blokenin İncelenmesi
Bankalarla çalışıyorsanız burada dijital bankacılık ürünlerini kullanıyor olmanız her açıdan sizlere avantaj sağlar. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden hesap hareketlerinizi incelerseniz burada blokenin konulma nedenini öğrenebilirsiniz. Daha ayrıntılı olarak bilgi almak isterseniz banka şubesine gidebilir müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Fakat dijital ürünler ile bankamatiklerden yapacağınız girişler sizlere ayrıntı verecektir.
Banka ve finans kuruluşları kendi isteklerine göre bloke koyması mümkün değil. Bu aşamada mutlaka yasal olarak bankaya bir ileti söz konusudur. Bu ileti ile banka şube yada şubelerde nezdinde bulunan hesaplarınıza bloke koyar. Ancak bu durumun dışında bankalara olan borçlarınızdan dolayı finans kuruluşlarını koymuş olduğu blokelerde söz konusu olacaktır. Hesabınızdaki parayı işletebilmeniz, çekebilmeniz ve gönderim yapabilmeniz için mutlaka buradaki borcun nedenini ortadan kaldırmanız zorunlu bir husus. Bunların dışında yasal olarak hukuk bürolarından destek almak ta en doğru adımlardan birisi olacaktır.