güller
güller
  1. haberleri
  2. Blog
  3. Güller ve Fidanları Hakkında Bilgiler

Güller ve Fidanları Hakkında Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gül ekonomik bitkiler sınıfına sokabileceğimiz, uzun ömürlü bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay, yeni başlayanlara ve onu yetiştirmeye çalışan genelde her bireye hayal kırıklığı yaşatmayacak bir bitkidir.

Dikkat etmemiz gereken en önemli şey dikeceğimiz bölgeye uygun türünü bulmak. Bunu da konumuzda anlatacağım. Bu sayede bol çiçekli, harika ve uzun ömürlü güller yetiştirebilirsiniz.

güller
güller

Çitleriniz için:

Küçük çiçekli demetler halinde açan ve yayılan peyzaj güllerini tercih edin.
Büyük çiçekli çitler için (80 ila 120 cm boyunda) büyük çiçekli çalı güllerini tercih edin.
Duvar veya kameriye kaplamak için (Boyu 2 metreyi aşar) tırmanıcı gülleri seçin.

Saksıda gül yetiştirmek için:

Saksıya dikim için (Balkon veya teraslar için) saksısı en az 40 cm derinliğinde olmak koşuluyla, gül fidanları saksıya dikilebilir.
Ayrı dikim için “Baston Gülleri” tercih edin. Bunlar normal boy, mini boy veya sarkık dallı olmak üzere çeşitlere ayrılır.

Gül fidanı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Fidan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta, güllerin, genel türler ve sertifikalı türler olarak ikiye ayrıldığıdır. Sertifikalı türler etikette yer alan ?, işaretinden ayırt edilebilir. Daha orijinal olan sertifikalı güller, genel türlere göre daha çeşitli renk ve koku seçeneği sunarlar. Yeni üretilen güllerin hepsi sertifikalıdır.

Yedi veren gülleri, normal çiçeklenme mevsiminden sonra da çiçek açmaya devam ederler. Yaygın olarak satılan bu türler, bazı genel türler ve eski kökler dışında, mayıs ayından don zamanına kadar çiçek verirler.

Fidanların sunum şekli mevsime göre değişiklik gösterir.

Ekim’den Mart’a kadar bulunabilen “dikime hazır fidanlar” kökleri torf toprağına sarılı şekilde satılır. Bunlar 3 şekilde olabilir:
1) Fide Lotları: Naylon poşete sarılmış olarak satılır.
2) Genel Türler: Küçük plastik kaplarda satılır.
3) Sertifikalı Türler: 2 litrelik saksılarda satılır.

Nisan’dan Ekim’e kadar bulunabilen “yapraklı fidanlar” yapraklı veya çiçekli olarak satılmak üzere yetiştirilirler. Bu tip fidanlar köklendirilmiş olduğundan dikimi kolaydır.

Not: Tercihen güneş alan veya -bazı türler için- hafif gölgelik bir yer seçin. Güller, her tip toprağa uyum sağlayabilirler. Eğer eski bir gülün yerine dikim yapıyorsanız, yeni fidanın tutması için 40 ile 50 cm derinliğe kadar olan toprağı tamamen değiştirin.

Gül Fidanı Dikimi
1) Dikim yapacağınız yerde, eni, boyu ve derinliği 30 ile 40 cm olan bir çukur açın. Kökler, çukura rahatça sığmalıdır.
2) Hazırladığınız gül fidanı toprağı ve mineral gübre karışımını çukurun dibine yerleştirin.
3) Dikime hazır fidanların (çıplak köklü) kök uçları ve dalları budanmalıdır. Köklerin 1/3ü, dalların ise 20cm’den fazlası budanmalıdır.
4) Dikime hazır fidanların köklerini, taze gübre, killi toprak ve sudan oluşan bulamaca batırın. Bu işlem, fidanın tutmasını kolaylaştıracaktır. Yapraklı fidanları, kök toprağının ıslanması ve köklerin uyanması için suda bekletin.
5) Fidanı, aşı noktası hafif olarak toprak içinde kalacak şekilde yerleştirin.
6) Köklerin tutmasını kolaylaştırmak için toprağı bastırarak sıkıştırın ve bol su verin.
7) İlkbaharda, yabani otların büyümesini önlemek için fidanın dibine, 5cm kalınlığında, çam ağacı kabuğundan bir örtü oluşturun.
8) Sonbaharda, dona karşı korumak için fidanın dibine toprak sürün. Fidanın dibinde ve aşı noktasını örten, yaklaşık 15 cm yüksekliğinde bir toprak yığını oluşturun. Bu yığın, don mevsiminin sonunda kaldırılmalıdır.

Fidanların Dikim Aralıkları
Demetler halinde açan güller 30 – 35 cm
Büyük çiçekler açan güller 40 – 45 cm
Peyzaj gülü 50 -100 cm
Tırmanızı güller ise 1 ila 2 metre aralıklarla dikilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir